Du som tänker sälja folköl till konsumenter ska själv kontrollera att försäljningen på ditt försäljningsställe eller serveringen på din restaurang sker enligt alkohollagen (2010:1622).
För att säkerställa att alkohollagens bestämmelser kommer att följas ska du dokumentera kontrollen av verksamheten i ett egenkontrollprogram som är anpassat för din verksamhet. Det är näringsidkaren, det vill säga du som äger verksamheten som ansvarar för att det finns ett egenkontrollprogram.
Programmet bör bland annat beskriva hur personalen ska få information om alkohollagens bestämmelser och vilka rutiner för ålderskontroll som ska följas när det gäller att sälja folköl.
Ett egenkontrollprogram fungerar som ett stöd för dig som näringsidkare i egenkontrollen och är ett viktigt underlag för kommunen när det blir tillsyn. Om du inte följer alkohollagens bestämmelser, får kommunen ge dig försäljningsförbud eller meddela dig en varning. Det gäller också om du inte har ett egenkontrollprogram.
Du kan skriva ett eget egenkontrollprogram och lämna in till kommunen, eller använda denna e-tjänst. Denna e-tjänst är ett förslag på vad ett egenkontrollprogram för försäljning av folköl kan innehålla. Hjälptexten under rubrikerna beskriver lagens försäljningsregler och kryssrutorna är förslag på rutiner som kan vara ett stöd för dig som näringsidkare i egenkontrollen. Det finns också tips på information som inte är försäljningsregler men som kan vara bra att känna till och en hjälp för dig och din personal.
Har du serveringstillstånd? Då behöver du inte ha ett egenkontrollprogram eftersom du redan uppfyller alkohollagens regler för serveringstillstånd.